Kana i bojanje kose – prednosti i nedostaci, priprema i nanošenje

Kana je prirodna boja za kosu koja se dobiva sušenjem biljke Lawsonia inermis. Kad se biljka osuši, usitni se i dobiva se prah zelene boje, zeleni prah koji ćemo kasnije koristiti za bojanje kose. Kana se koristila još u doba Egipćana, čak je i sama Kleopatra koristila kanu u svrhu uljepšavanja tijela i kose. Osim toga, kana se koristila i za izradu henna tetovaža te u svrhe bojanja tkanine, svile i vune.


Da ne ostanemo predaleko u povijesti, idemo popričati o tome kako se kana koristi danas. Čista kana je inače narančasto-crvene boje, ali dodatkom raznih biljaka, npr. indiga možemo dobiti kombinaciju za bojanje kose u smeđe nijanse kose. Ovisno o trenutnoj nijansi vaše prirodne boje kose, kana će drugačije ispasti na različitim bojama kose i ne može se unaprijed znati kakva će točno nijansa boje biti. Kana također njeguje i vlasište, vlasište će nakon kane biti zdravije i korijen vlasi će biti ojačan, što će dovesti do umanjenog ispadanja kose. Kosa će biti sjajnija, zdravija i otpornija na pucanje.

Kana nije klasična boja pa da nakon nje možete svaki mjesec prelaziti iz jedne boje kose u drugu. Ona se ne stavlja na kosu koja je već farbana industrijskom bojom već na prirodnu boju kose. U slučaju da sada na kosi imate već neku boju, tada treba pričekati da kosa izraste i boja nestane ako želite stavljati kanu. Ako ćete poželjeti za mjesec dana nakon nanošenja kane staviti neku drugu boju, postoji mogućnost da vam neće dobro ispasti ili da će nova boja biti čudne nijanse jer će boja teško dospjeti do kutikule vlasi. Nekad može povući u zeleno ili crno ako na kaniranu kosu pokušate stavljati industrijsku boju.

Može se mijenjati boja tek nakon što se kana ispere sa kose kroz par mjeseci ili opcija broj dva je uklanjanje kane iz kose da bi se nanijela druga boja, a to zna biti izazovno jer se kana teško “skida” sa dlake kose. Osobno nisam imala potrebe za opcijom broj dva jer nikad nisam stavljala na kosu ništa drugo osim kane. Period u kojem kana nestane sa kose je najčešće nekoliko mjeseci do godinu dana, što je kod mene bio slučaj. Boja potpuno izblijedi nakon nekoliko mjeseci, a najefektnija je u prvih mjesec dana nakon nakošenja.

Također, sve ovo vrijedi i ako kanu stavljate na obrve. Ili ako imate mini val na kosi, brow lift na obrvama ili ako imate boju na obrvama. Ukoliko koristite šampon za obojenu kosu, takvi šamponi nekad znaju ostavljati lagani film boje na kosi i postoji mogućnost da će napraviti reakciju kad dođu u dodir sa kanom. Nakon kaniranja kose, ne preporučam korištenje šampona za obojenu kosu. Budite oprezni i sa kaniranjem sijedih vlasi. Ako imate 30-40% sijedih vlasi, postoji mogućnost da ih neće dobro prekriti.


Osobno koristim kanu iz dm-a, cijena joj je nekih 40-ak kn. Imam kratki bob i količinski mi treba jedna kana da bi pokrila cijelu kosu. Ukoliko imate dužu i gušću kosu – trebat će vam minimalno dva pakiranja, ako ne i više. U teksturi, kana nije rijetka kao obična boja, doslovno izgleda kao blato ili neka gusta pasta. Mora biti dovoljno rijetka se može lijepo nanijeti, a opet dovoljno gusta da nije pretekuća i da ne curi na sve strane. Smjesa bi trebala biti nešto malo gušća od smjese za palačinke.

Kanu koristim otprilike od 2014. godine i svaki put kad bih je stavila na kosu, moja kosa je izgledala odlično. Nisam je sada nanosila više od godinu dana i razlika u kvaliteti kose se mogla primjetiti. Kosa bez kane je postala teška za oblikovanje, slamnasta i bez sjaja. Kosa sa kanom je odmah postala lepršava, sjajna i mekana na dodir.

Kanu nanosim na kosu 1-2 puta godišnje jer je cijeli proces pomalo neuredan, ali isplati se zbog benefita koje donosi. Redovitom upotrebom kane svakih par mjeseci, moja kosa se transformirala na bolje i lakše se stilizira. Zdravija, ojačana, sjajna i mekana kosa koja zaista brzo raste.


Smjesa kane se radi na sljedeći način. Izvadite kanu iz pakiranja, stavite prah u lonac ili zdjelu otpornu na toplinu. Zakuhate vodu i kad voda zavrije, postepeno ulijevate vodu u prah kane sve dok se ne dobije smjesa koju sam opisala. Zatim tu smjesu treba pustiti da se malo ohladi, da ne bude prevruće i da ne opečete vlasište, a opet ne smije biti hladna jer će se stvrdnuti i neće se moći raditi sa njome.

Kana se nanosi na čistu i osušenu kosu, na kosi ne smije biti nikakvih proizvoda za oblikovanje jer se u suprotnom boja neće primiti na kosu. Operite kosu šamponom, bez nanošenja regeneratora i osušite je bez ikakvih preparata za njegu kose. Kana će sama po sebi omekšati i regenerirati kosu, a nakon uklanjanja kane ćete nastaviti sa svojom uobičajenom njegom kose.

Prije nanošenja kane pogledajte na sat, da znate kad ste počeli stavljati kanu i kako bi kasnije mogli vremenski izmjeriti koliko dugo držite kanu na kosu. Ja je obično držim 3-4 sata, više od toga rijetko kad izdržim. Kanu možete držati na kosi i 30 minuta, ali tada nećete dobiti efekt bojanja kose već samo njegu. Što je isto dobra opcija ukoliko ne želite boju, ali želite sve benefite koje kana pruža. Kana ističe i produbljuje nijansu vaše prirodne boje kose, to imajte na umu.

Pri nanošenju se zaštitite ručnikom, najbolje bi bilo da kaniranje odradite u tuš kabini. Obucite tamnu odjeću i sve si pripremite prije nego krenete nanositi kanu. Najjednostavnije bi bilo da vam netko pomogne nanijeti kanu jer će vam biti teško ako imate dugu kosu. Nakon što je kana na kosi, kosu omotajte plastičnom vrećicom ili kapom za tuširanje, ali bolje vrećicom jer zna curiti po vratu pa da si ne pofarbate odjeću. Ukoliko želite intenzivniju boju, povremeno možete zagrijati sušilom za kosu. Kapa za tuširanje ili vrećica će održavati toplinu na kosi pa će kana možda curiti niz vrat ili čelo, pripremite si ručnik. Najbolje bi bilo da si taj dan ostavite za odmaranje uz Netflix jer nećete moći puno toga raditi uz kanu na glavi.

Pri uklanjanju kane namočite kosu toplom vodom i samo lagano počnite pritiskati kosu rukama, kana će početi izlaziti iz kose. Bit će zgusnuta smjesa na kosi, ali bez brige, skinut ćete je bez problema, samo će potrajati par minuta. Močite kosu vodom sve dok dobar dio kane ne isperete. Tada možete krenuti sa šamponiranjem, možda će vam trebati do 2-3 šamponiranja da sve ne isperete. Stavite regenerator i nakon toga možete stavite masku za kosu, ako će biti potrebno. Osušite kosu i stavite ulje na kraju.

U kosi može ostati biljni miris koji će se isprati za nekoliko pranja, ništa alarmantno. Držite kanu najmanje 3h za efekt bojanja kose, ja nekad i 4h, koliko uspijem izdržati jer postane teško izdržati na glavi. Prije korištenja napravite patch test ili ako vam je nakon nanošenja nešto čudno, odmah je uklonite sa kose.


Pri kupovini kane, obratite pozornost na nekoliko stvari. Kanu možete prepoznati po specifičnom biljnom mirisu i trebati će joj nekoliko sati da se razvije boja. Ako nema mirisa kad otvorite pakiranje i na pakiranju piše da se boja razvija kroz par minuta – vjerojatno se radi o mješavini kane i nekih drugih sastojaka, nije čista kana. Najčešće ju možete prepoznati po sastojcima – varijacija naziva lawsonia inermis ili uz indigo prah koji se koristi za postizanje određene tamnije nijanse. Eventualno može sadržavati neki drugi biljni ekstrakt osim indiga, a to ćete prepoznati u sastojcima na pakiranju.

Rekla bih da kana nije za one koji često mijenjaju boju kose jer ćete zadati glavobolje sebi, a i svojoj frizerki. Kana je odlična za njegu kose, ali isto tako može biti i naporna jer se teško sa njom radi. Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći ukoliko ste razmišljali o kani te da znate kako izvući maksimum iz kane, bez puno grešaka.

Uživajte! 🙂

Ana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *